Rágási nehézség

A megfelelő rágáshoz sok izom összehangolt mozgására, működésére van szükség. Továbbá kell hozzá az állkapocs stabilitása, az arc és a nyelv izmainak harmonikus együttműködése. A gyermek akkor tanul meg rágni, ha van mit rágnia. Ha van arra lehetősége, hogy játékait szájába vegye, azokat rágcsálja, nyalogassa és így szerezzen tapasztalatokat. A legtöbb gyereknél a fejlődés során a harapás 6-9 hónaposan indul el. 24-36 hónapos korra alakul ki a rágás helyes technikája. Ehhez fontos, hogy a gyermek meg tudja tartani egyenesen a fejét és a törzsét. A rágás fejlesztésekor használt gyakorlatokkal fejlesztjük a nyelv, az állkapocs izmainak összehangolt mozgásait, ami más evéssel kapcsolatos problémák kezelésében is hasznos lehet.

Javaslatok:

A rágás fejlesztésekor nagyon fontos meggyőződni arról, hogy a gyermek tud-e biztonságosan nyelni, és csak olyan ételekkel gyakoroljunk, amikkel biztosan elboldogul!

  • A megfelelő etetési helyzet megtalálása (mozgásterápiás szakember bevonásával)
  • Az eltérő izomtónus kezelése (gyógytorna, manuálterápia)
  • A fej- és törzskontroll javítása (mozgásterápia részeként)
  • Állkapocs kontroll alkalmazása- 2 vagy 3 ujjal segítsük az állkapocs mozgásait, támasszuk meg elől az állat és az áll alatt. Fontos, hogy a támasz ne legyen túl gyenge, de ne is mozgassuk a gyerek helyett a száját, csak segítsük annak mozgását.
  • Rágó zsákocska, rágóka a rágófogak közé, oldalra helyezve segíthet a nyelv oldalirányú mozgásainak kialakításában. Ahhoz, hogy a rágómozgás elinduljon, finoman nyomjuk rá a rágókát a gyermek rágófogaira, így segítve a mozgás elindulását.
  • Ropogós ételek (keksz, kölesgolyó) ropogtatása a rágófogakkal. Ehhez helyezzük a falatot a gyermek szájába oldalra, a rágófogak közé. A ropogó hang érdekes lehet a gyermek számára, motiválhatja a rágást. Csak olyan kekszet rakjunk a gyerek szájába, ami rágás nélkül is elolvad, mindig csak kis darabkákkal próbálkozzunk.
  • Fogmosáskor osszuk négy részre a száj belsejét (felső fogsor jobb oldala, felső fogsor bal oldala, alsó fogsor jobb oldala, alsó fogsor bal oldala), így mossuk meg a gyermek fogát, ezzel segítve a szájtéren belüli tájékozódását, és a nyelv oldal irányú mozgásának ügyesítését.