2-6 hónap
Egyre jobban és könnyebben sikerül mellre helyezni a csecsemőt, és a baba is egyre ügyesebb a szopás indításában. Nyitja a száját, ha számít az etetésre, rámosolyog a szüleire. Babánként változó, hogy meddig tart egy etetés, és hogy milyen gyakran szopik/eszik egy nap, de sok baba ilyenkor lerövidíti az etetési időket, viszont gyakrabban kérnek enni. Átmenetileg sűrűsödhetnek az éjszakai etetések. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy az evés már nem fárasztja el a babát, szívesen nézelődik még utána kézben, vagy a kiságyban. Etetés közben szívesen markolássza, dögönyözi anya mellkasát, a hajába markol, ruháját húzogatja.

Három hónapos kortól már nem tekinthető jellemző éhségjelnek az ököl rágása. Több szoptatás is lehet olyan, amikor nem szopik nagy mennyiséget a baba, éppen hogy kortyol párat; máskor hosszasan, sokat kér. Ez a tejtermelésnek és az anya-baba kommunikációnak is jót tesz. Az időre etetett babák jellemzően megtartják a hosszabb szopásokat. Az erősebb külső ingerek elterelhetik a figyelmét, ezért fontos az éjszakai szoptatás lehetősége, amikor a baba kiegészítheti a napi elfogyasztott tejmennyiséget. Egy új fejlődési szakasz kezdetén (pl. növekedés, mozgás változása) jellemzően egy 2-3 napig tartó nyűgösebb időszak jelentkezik, amikor a babák szinte folyamatosan mellen vagy kézben szeretnének lenni – mintegy erőt gyűjtenek a következő lépcsőfok megtételéhez. Érdemes ezekben a napokban is követni a baba igényeit, ez elősegíti a baba szükségéhez igazodó tejmennyiség beállítódását is. Amennyiben valóban szükséges az anyatej mennyiségét kiegészíteni (ld. az anyatej mennyiségére vonatkozó gyakori kérdéseknél), vagy teljesen helyettesíteni, továbbra is a baba korának megfelelő tápszerrel érdemes azt tenni. Ebben a korban a bélrendszer még nem áll készen a szilárd táplálékok feldolgozására, ha mindenképpen a hozzátáplálás felé szeretné vinni a gyermekét, megpróbálhatja a tápszerét kanállal kínálni. A túl korai, erőteljes kóstoltatás a gyermek későbbi korában az étkezési helyzet visszautasításához vezethet.

Gyakori kérdések

A mellem már nincs úgy tele, biztos kevés a tejem...

Idővel a mell már nem feszül annyira, mint a szoptatás elején, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevés a tej, lehet, hogy csak összehangolódott a tejtermelés a csecsemő igényeivel.

Lerövidült az etetések ideje, félek, hogy eleget eszik-e.

Egy jól szopó csecsemő akár 5 perc alatt is kiszívhatja a szükséges mennyiséget. Ha jóllakott, elégedett, és gyarapszik, biztosan eszik eleget.

Gyakran ébred éjszaka, csak etetéssel/ szoptatással tudom visszaaltatni...

Változó, hogy melyik gyerek mennyi idősen alussza át az éjszakát. Az éjszakai nyugtalanság, ébredés nem mindig éhséget jelent. ha úgy gondolja, nem valószínű, hogy éhes, próbálja meg más módon megnyugtatni: lehet, hogy simogatás, pár szó is elég.

Mikor kell megkezdenünk a hozzátáplálást?

A jól szopó csecsemő a jelenlegi ajánlások szerint 6 hónapos koráig kizárólag anyatejen megfelelően fejlődik. Ettől a kortól kezdve érdemes, és el kell kezdeni megismertetni más dolgokkal, de ezt igen fokozatosan tegye.

Lelassult a súlygyarapodása, mit tegyek, hogy eleget egyen?

A súlygyarapodás nem egyenletes ütemű. Először konzultáljon gyermekorvossal, védőnővel, lehet, hogy nem kell többet ennie!

Rendszertelen az etetés, kiszámíthatatlanok a napjaink...

Ebben a korban ez még előfordulhat. Ha már "beállt" egy rend, az is újraszerveződhet. Figyelje türelmesen gyermeke igényeit, higgye el, újra ki fog alakulni egy napirend - főleg, ha Ön is mindent megtesz azért, hogy kiegyensúlyozottan szervezze napjaikat.

Sok tej visszajön. Bukik vagy hány?

A "bukás" mennyisége általában nagyon csalóka! Óriási mennyiségnek látjuk, pedig valójában a "lényeg" bentmarad. Meg lehet mérni, ha erről meg akarunk győzödni. valójában, ha a súlya gyarapszik, egyáltalán nem baj, ha némi "felesleg" visszajön, vagy egy büfögéssel nemcsak levegő jön.  A kérdésre bővebben válaszolunk ebben a fejezetben.

Egyik napról a másikra megváltozott, sír, amikor szoptatni szeretném...

Csak ilyenkor sír? Más változást nem észlelt nála? Az Ön egészségi állapotában van változás? Már azelőtt sír, hogy a mellbimbó a szájába kerülne, vagy csak akkor, amikor már elkezdte szívni a tejet? Sok apróságot érdemes megfigyelni, így biztosan sikerül megértenünk a kisbabát. Ne essen kétségbe, figyelje meg, megérthetőek a jelzései. Kérjen segítséget, ha ez több napig fennáll.

Csak félálomban, vagy álmában tudom etetni...

Jó lenne ezt a gyakorlatot kerülni, illetve kikerülni belőle, ha fokozatosan is. Hogyan, miért alakult ki? Mi a nehézség, amiért ébren nem működik jól az evés? Ön is tart már ettől a helyzettől? Érdemes elolvasnia honlapunk tanácsait ebben a témában. Ossza meg tapasztalatait szakemberrel, lassan biztosan sikerülni fog változtatni ezen.