9-12 hónap
Ebben az időszakban már a legtöbb csecsemő elkezd komolyabb mennyiségeket enni, és aktívan részt akarnak venni az evési helyzetekben: különböző ételdarabokat megfognak, a tányérba kézzel vagy kanállal belenyúlnak, maszatolnak. Gyakori szokás a kétkanalas etetés. Csecsemője ebben az időszakban már nyitottabb az új állagú ételekre. A még sokat szopó babákat is meg lehet kínálni vízzel (pohárból, itató pohárból) egy-egy főétkezés után. A gyermek kombinálhatja a mozgást, játékot, evést. A babák nagy része 1 éves korra megháromszorozza a születési súlyát. Az anyatej, vagy az azt helyettesítő tápszer továbbra is fontos helyet foglal el a babák étrendjében.

Gyermeke már stabilabban ül önállóan is. Etetőszék, kis szék is alkalmas lehet evéskor. Ha már tud önállóan ülni, nem is kell támasz. Nyugodtan bátorítsuk az első önálló próbálkozásokkor. Az új ételekkel, állagokkal, ízekkel, színekkel való ismerkedés fontos eleme, amikor a baba belenyúl a tányérba, az ételt a kezére, az arcára keni. Egyre többfélét eszik, de a nyers zöldség és gyümölcs még nem biztonságos, mert nem tud elolvadni a szájban. A készen kapható bébiételek általában sokkal jobban pépesítve vannak, mint azt alaphelyzetben a csecsemők megkívánnák. A túlzott használatuk a rágás beindulását nehezíthetik.
A mozgásfejlődés, helyváltoztatás beindulása a második félévben kihatással lehet a szopási viselkedésre is. Előfordulhat, hogy közvetlenül egy-egy új mozgásforma elsajátítása előtt a kisbaba különösen nyűgös, gyakran kér szopni. Máskor az újonnan birtokba vett mozgásforma többnyire lenyűgözi, elbűvöli a kisbabát. Megesik, hogy ilyenkor napközben fáradhatatlanul jön-megy, szinte „nem ér rá” szopni sem a környezet felfedezése közben. Az éjszakai szopások jó alkalmat adnak arra, hogy a kisbaba hozzájusson a számára fontos tejmennyiséghez. Nem ritka, hogy ebben a korban a 24 óra alatt igényelt tejmennyiség túlnyomó részét éjjel veszik magukhoz a csecsemők.

Gyakori kérdések

Hogyan vezessem be a darabos ételeket? Hogyan tudom megtanítani rágni?

A rágást tanulni kell. A darabos ételeket részint kínálhatja úgy a csecsemőnek, hogy azt ő a saját kezével megfoghatja (pl. kenyérhéjat, kiflit, később gyümölcsöt), másrészt a szokásos zöldségpüréje mellé egyben is kínálhat egy főtt darabot. Mindkét esetben egyértelműen hívja fel a figyelmét arra, hogy ezt most meg kell rágni! Erre hagyjon neki időt. Nem kell lényeges mennyiséget elfogyasztania, sokáig csak ízlelgetésről, rágcsálásról van szó. Ez a próbálkozás után kapja meg a szokásos homogén, pürésített ételt. Ne próbálja "belecsempészni" a pürébe a darabokat, azzal csak rossz szokást alakítana ki: a rágatlanul lenyelt ételt nehéz megemészteni, a fogaknak is a rágás tesz jót. Jobb, ha az étel vagy megbízhatóan homogén, vagy egyértelműen darabos. Így tud a gyermeke bízni abban, hogy mit kap, nem érik kellemetlen meglepetések.

Mennyit és miből igyon?

Hagyományosan azért volt szokás teával kínálni a csecsemőt, mert az ivóvíz tisztasága bizonytalan volt. Enyhe csipke- vagy egyéb egyszerű gyümölcstea alkalmas lehet, de a tiszta ivóvíz is megfelelő. A drágán árult "babavízről", gyerekteáról érdemes józanul tájékozódni (mennyiben nyújt mást), és dönteni.

Mit tegyek, ha csak a simára pürésített ételt nyeli le?

Akkor táplálja azzal! Ezzel párhuzamosan lassan segítheti a rágás gyakorlásában - de utóbbi még nem a valódi mennyiségek elfogyasztásáról szól ilyenkor.

Mennyire hagyjam, hogy önállóan próbálkozzon?

Ölben etetve, itatva, korán alkalom nyílik arra, hogy a csecsemő kezének helyethagyjunk a cumisüvegen, poháron: megfoghatja, döntheti (közben természetesen a felnőtt még alulról támasztja, fogja). Ebben az életkorban fontos, hogy a gyermek minél több tapasztalatot szerezzen az ételről: lássa, szagolja, tapintsa. Amennyiben etetés közben zavaró, ha belenyúl az ételbe, hagyjuk, hogy az étkezés befejeztével szabadon nyúlkáljon. Amikor már önállóan jól ül, és a keze is elég ügyes, kisasztalnál, tálcájánál felkínálhatjuk neki a kanalat, amivel próbálkozhat. Ilyenkor is a felnőtt folyamatos jelenlétére, figyelmére van szükség.

Mindent szét- és összeken. Hogyan fegyelmezzem?

Ha Ön mindent jól előkészít, és folyamatosan figyel a gyerekre, valamint nem erőlteti az evést (csak addig kell ott ülnie, amíg jó étvággyal eszik, egy perccel sem tovább), ez nem lesz nagy probléma. Ha előfordul, nyugodtan jelezze neki, hogy ezt ne csinálja, az étkezés végével kedvesen törölje meg a kezét.