Ételallergiák

A táplálék allergįiák elõfordulási gyakorisága ma Magyarországon 3-5% körüli gyakoriságúra tehetõ. A leggyakoribb allergének melyek a problémát kiválthatják gyakorisági sorrendben a tej, tojás, szója, olajos magvak, tengergyümölcsei, citrusfélék, gabonafélëk.
Az allergiák gyakorlatilag bármely szervünk tüneteiben megmutatkozhatnak. A probléma legsúlyosabb megnyilvánulása az úgynevezett anaphylaxia, mely során bizonytalan viszketés érzés után a szervezet általános reakciója kõvetkezik be nagyfokú oedema hajlammal, a keringés összeomlásával, légzėsi elégtelensėggel. Az ėtelallergiák gyakorta bõrtünetekkel járnak együtt,mint amilyen az urticaria, vagy olykor az ekzema. A gyomorbélrendszer vonatkozásában a tünetek igen sokoldalúak lehetnek. Lehet tełítettség érzės, hányás, hasmenés, székrekedés, véres székletürítés, hasfájás, növekedésbeli elmaradás. Igen gyakori tünetként légúti panaszok jelentkezése is lehetséges,melyek azonban inhalatìv allergiákban még gyakoribb elõfordulásúak.

Ételallergia kezelésére a jelenleg követendő terápia a diétás megközelítés, a szigorú eliminációs étrend tartása.
Az ételallergiák kimutatásának legjobb módszere a klinikai diagnózis felállítás, aminek megfelelõ gyanu esetén biztos diagnózisát az eminációs/provokáciòs tesztek adhatják.
A kivizsgálásban Prick teszt vizsgálat és olykor specifikus IgE meghatározás olykor segíthet, de a klinikai tünetek megfigyelése, s tüneti tápláléknapló vezetés még gyakrabban segítségünkre lehet.