Ételallergiák
A táplálék allergįiák elõfordulási gyakorisága ma Magyarországon 3-5% körüli gyakoriságúra tehetõ. A leggyakoribb allergének melyek a problémát kiválthatják gyakorisági sorrendben a tej, tojás, szója, olajos magvak, tengergyümölcsei, citrusfélék, gabonafélëk.
Az allergiák gyakorlatilag bármely szervünk tüneteiben megmutatkozhatnak. A probléma legsúlyosabb megnyilvánulása az úgynevezett anaphylaxia, mely során bizonytalan viszketés érzés után a szervezet általános reakciója kõvetkezik be nagyfokú oedema hajlammal, a keringés összeomlásával, légzėsi elégtelensėggel. Az ėtelallergiák gyakorta bõrtünetekkel járnak együtt,mint amilyen az urticaria, vagy olykor az ekzema. A gyomorbélrendszer vonatkozásában a tünetek igen sokoldalúak lehetnek. Lehet tełítettség érzės, hányás, hasmenés, székrekedés, véres székletürítés, hasfájás, növekedésbeli elmaradás. Igen gyakori tünetként légúti panaszok jelentkezése is lehetséges,melyek azonban inhalatìv allergiákban még gyakoribb elõfordulásúak.
![](http://jolenni.hu/images/site/20160325-085506.jpg)
Ételallergia kezelésére a jelenleg követendő terápia a diétás megközelítés, a szigorú eliminációs étrend tartása.
Az ételallergiák kimutatásának legjobb módszere a klinikai diagnózis felállítás, aminek megfelelõ gyanu esetén biztos diagnózisát az eminációs/provokáciòs tesztek adhatják.
A kivizsgálásban Prick teszt vizsgálat és olykor specifikus IgE meghatározás olykor segíthet, de a klinikai tünetek megfigyelése, s tüneti tápláléknapló vezetés még gyakrabban segítségünkre lehet.