Az ivás nehézsége

Előfordul, hogy a kisgyermek nehezen tudja meginni a folyadékot, ami gyakran melléfolyik, köhög tőle a gyermek, prüszköl ivás közben, esetleg ellen áll az ivásnak. Az ivási, itatási problémák okai lehetnek, hogy az állkapocs nem elég stabil, az ajkak izmainak összehangolt mozgása nem megfelelő. Gyakran a nyelés megy nehezebben. Ha a nyeléssel van probléma, késleltetett a nyelés vagy rossz a koordinációja, sajnos előfordul, hogy a gyermek félrenyel, amit orvosi kifejezéssel aspirációnak nevezünk. Ilyenkor az ivás sok energiájába kerül a gyermeknek, hamar elfárad tőle. A gyakori félrenyelés miatt előfordul, hogy fél a helyzettől, elkerüli azt. Van olyan kisgyermek is, aki nem érzi a szomjúságot, ezért nem iszik eleget. A kevés folyadék ivása kiszáradáshoz vagy szoruláshoz vezethet.

Javaslatok:
• Biztonságos testhelyzet megtalálása az iváshoz.

o A szék, ültető vagy álltató legyen stabil.
o A gyermek minél inkább függőleges helyzetben legyen, a feje és a teste legyen egy vonalban (szimmetrikusan).
o A feje legyen függőleges és a középvonalban.
o A tarkója legyen egy kicsit megnyújtott helyzetben és az álla enyhén behúzva. Ez a helyzet általában segíti a légutak védekező folyamatainak hatékony működését. Ha a gyermek feje hátra van döntve, sokkal könnyebben előfordulhat, hogy a falat vagy a korty a légutakba jut, a gyermek félre nyel.
o Fontos, hogy a segítő a gyermekhez képest milyen helyzetben helyezkedik el. Az a jó, ha kb. egy magasságban vannak, hogy a gyermeknek ne kelljen felfelé néznie rá, így a fejét sem fogja hátra hajtani, így biztonságosabb lesz a nyelés.

 

• Az eltérő izomtónus kezelése (gyógytorna, manuálterápia)
• A fej- és törzskontroll javítása (mozgásterápia részeként)
Az érzékelés fejlesztése 
• Az állkapocskontroll alkalmazása, az alsó ajak és áll alatti területet egy-egy ujjal megtámasztjuk. A támasz ne legyen túl kevés, de ne is mozgassuk a gyerek helyett a száját, csak segítsük annak mozgását.


• Sűrűbb folyadékkal könnyebben boldogul az a gyermek, akinek nehezen megy az ivás, mivel a sűrűbb állag erőteljesebb inger a szájnak, lassabban folyik le, így könnyebb a szájmozgásokat, és a nyelést hozzáigazítani.
• A pohárból ivás bevezetése segíti a száj izmainak összehangoltabb működésének kialakulását.
• Az ivás tanításánál először csak kortyonként adjuk a folyadékot, hogy a gyermeknek legyen ideje alkalmazkodni, összehangolnia a nyelését és a légzését.
• A poharat az alsó ajakra helyezzük, várjuk meg míg a felső ajka rázár.
• Kivágott pohár, kihajló szélű pohár, svéd itató pohár alkalmazása segíthet.
• Az összehangoltabb izomműködés kialakulása érdekében a pohárból ivás javasolt, de a legfontosabb mégis az, hogy a gyermek megfelelő mennyiségű folyadékot igyon.