Szondatáplálás

A szonda táplálás egy alternatív módja az evésnek. A szondatáplálás során a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot egy eszköz (szonda) segítségével juttatjuk be a gyomorba vagy a bélrendszerbe. Ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, folyadék, energia-, vitamin- és ásványi anyag bevitele.

Egy gyermek nem azért lesz szonda táplált, mert a szülő vagy a szakember nem megfelelően látja el a gyermeket, hanem a gyermek nehézségei és igényei miatt.

Mikor lehet szükség szondatáplálásra?

 • A gyermek nem képes elegendő mennyiségű táplálékhoz, folyadékhoz jutni szájon át, ezért nem fejlődik megfelelően.
 • Rendszeresen aspirál / félre nyel, e miatt sokszor van légúti betegsége.
 • A gyermek az evési helyzetben szorong, ellenáll, küzd, sír (ennek oka lehet fájdalom, amit reflux, nyelőcsőgyulladás, stb. okoz).
 • Szív probléma miatt nagyon kifárad az evés közben.
 • Anatómiai eltérés (pl. a nyelőcső fejlődési rendellenességei).
 • Speciális táplálék igény, amit nem lehet más módon biztonságosan bejuttatni a szervezetbe.
 • A gyermek orális motoros funkciói éretlenek, koordinálatlanok, olyan mértékben, hogy a szájon át való táplálás veszélyes lehet ezért ellenjavallt.
 • Nem tud nyelni.

A mesterséges táplálási lehetőségek közül e táplálási mód áll legközelebb a természetes evéshez, emésztéshez. A szondatáplálás alkalmazhatóságának feltétele a gyomor, de legalább a belek megfelelő működése.

A szondatáplálást, az alapprobléma függvényében, alkalmazhatjuk a gyomorba, vagy akár a vékonybélbe. Fontos azonban, hogy a táplálék bejutási helyének megfelelő módozatú táplálék beadást válasszunk. Ilyen lehet bólus (nagyobb adagokban), elnyújtott bólus vagy folytonos adagolással.

Minden szülőben felmerül, hogy mit fog kapni a gyermek a szondába. A táplálék bejutási helyének megfelelő összetételű táplálékot válasszunk- összetett, bontatlan vagy akár előemésztett táplálékok formájában. Vannak esetek, amikor csak a speciális szonda tápszer jön szóba.
Az orvosok általában a szonda tápszert ajánlják, mivel a szonda tápszer:

 • összetétele állandó,
 • alkalmazkodik a szondatáplált betegek igényeihez,
 • ideális összetételben tartalmaz fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat,
 • higiénikus kezelés mellett kisebb a fertőzés veszélye, mint egy hagyományos turmixnál,
 • olyan arányban és mennyiségben tartalmazza a tápanyagokat, amelyek egymás felszívódását és hasznosulását segítik.

Ha a „hagyományos” ételeket turmixoljuk le, mivel ezeket legalább kétszeresére kell hígítani, hogy a szondán keresztül beadható legyen, ezzel az étel energia és tápanyagtartalma felére csökken. Tehát vagy 2 – 3-szor akkora mennyiséget kell elfogyasztania a gyermeknek, mint amit megszokott (ami hányást és hasmenést okozhat). Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Lehet, hogy a gyermek kiegészítésként kap tápszert. A nem megfelelően adagolt tápszerektől könnyen el is hízhatnak a gyermekek, ami negatívan befolyásolja az ellátásukat, mozgásukat akadályozza.

Vannak esetek, mikor alkalomszerű, átmeneti szondázás, eszközlevezetés szükséges (pl. műtét, kemoterápia), van mikor folytonos, tartós szondaviselés tanácsolt.
A szondatáplálás során a táplálék lejuttatására különböző műanyag eszközöket használhatunk, melyek közül ma már sok szövetbarát, így a tubusok akár 6 héten keresztül is egy pozícióban tarthatók. Ha azonban ennél hosszabb mesterséges táplálás alkalmazása szükséges egy betegnél, akkor a nyálkahártya felfekvések megelőzésére, mesterséges testnyílás – sztóma (legtöbbször a hasfalon keresztül) kialakítása mindenképpen megfontolandó, melyen keresztül a táplálás hasonló módon kivitelezhető.

A szonda nem akadályozza a gyermeket a mozgásban, sportolásban. Egyes típusokkal úszni is lehet. Ezt érdemes a kezelő orvossal egyeztetni. A hasfalon keresztül beültetett szondával a hason fekvés esetleg eleinte kényelmetlenebb lehet a gyermek számára.
Amire a gyermek fizikailag képes, azt szondával is meg tudja tenni.

Fontos, hogy a szondatáplált gyermeknek biztosítsunk pozitív élményeket az orális ingerléssel, mivel a szondatáplálással az evés orális örömeit elveszítik. Az orális stimuláció segíti a tápanyagok emésztését, felszívódását. Vizsgálatok igazolták, hogy még a súlyos nyelésproblémával küzdő gyermekeknél is jó hatással lehet, ha rendszeresen pár apró csepp folyadékot, ízt juttatunk a szájukba. Ennek hatására a gyermekek sokszor a nyálukat is könnyebben nyelik.
Ha biztonságos a szájon át történő táplálék felvétel, ennek fejlesztésével is foglalkozni kell. Fontos, hogy ez a folyamat a gyermek számára ne egy negatív élmény legyen!
A terápia sikerét nem az jelzi, hogy a gyermek már teljesen szájon át tud étkezni, hanem hogy a gyermek élvezettel használja száját, étkezés és a világ felfedezése közben.

Ha a gyermek szondatáplálásra szorul, akkor is biztosítanunk kell a számára a megfelelő szociális, emocionális, kommunikációs környezetet. A gyermeknek legyen lehetősége megtapogatni, felfedezni a szondáját, vagy akár részt is tud venni az etetésben. Legyen lehetősége az asztalhoz ülni, ha szeretne, amíg mások esznek. Érdemes a szerepjáték során is megsegíteni a gyermeket, lehet olyan játék babát etetni, akinek hasonló szondája van mint a gyermeknek.

Van speciális otthon ápoló szolgálat, kifejezetten a szondán keresztül táplált páciensek és családjaik segítése céljából:
NUTRICIA otthon ápoló szolgálat: 06-40-393-393.
Munkanapokon 9-16-óráig helyi tarifával hívható.

Ajánlott oldalak:

www.amnutrition.hu
www.notube.com
www.feedingtubeawareness.com
http://patients.gi.org/topics/enteral-and-parenteral-nutrition/