6-9 hónap
A legtöbb baba 6 hónapos kora körül készen áll arra, hogy elkezdjen kóstolgatni a szoptatás/tápszer mellett. A hozzátáplálásra való készség jelei: a baba kis segítséggel ülni tud, képes a kezében tartott ételdarabot a szájába tenni, a felnőttek evését érdeklődéssel figyeli, a szájába kerülő ételt a nyelvével nem tolja ki, az étvágyát még a gyakori szoptatások sem mindig elégítik ki. Általában az első ízekkel való ismerkedés valamilyen gyümölcs levével kezdődik, innen lehet fokozatosan áttérni a pépesített, vagy villával áttört gyümölcs- és zöldség ételekre, majd a húsra. E korszak vége felé a legtöbb baba már ismerkedik a puha, darabos ételekkel. A szoptatás folytatódhat a korábban megszokottak szerint.

A hozzátáplálás elindulásával sem változik az az alapelv, hogy az étkezések, szopások igazodjanak a baba éhségéhez, igényéhez, szükségleteihez. A baba sírása jelezheti, hogy még nem áll készen az új ételek bevezetésére. Ilyenkor nyugodtan várhatnak még pár napot, és próbálkozhatnak újra. Nagyon változó, hogy melyik csecsemő hogy fogadja az új ízek és állagok bevezetését, a kulcsszó a türelem. Ebben a korban még nem minden baba eszik komoly mennyiségeket, ez inkább az új dolgokkal való ismerkedés időszaka. A készen kapható üveges bébiételek bizonyos élethelyzetekben (pl. utazás) praktikusak, de hosszasan, kizárólag alkalmazva őket – az ízvilág egyoldalúsága miatt – a gyermek új ételek iránti érdeklődését csökkentheti. A nem szoptatott csecsemőnek a hozzátáplálás mellett adott tej betöltött 12 hónapos kor előtt a tápszer legyen, ugyanis a csecsemő az első életévben nem kaphat tehéntejet, illetve a tápszerek azok, melyek a csecsemő specifikus igényeihez alkalmazkodnak.

Gyakori kérdések

Honnan tudom, hogy éhes?

Valószínűleg erre az életkorra már jól megismerték egymást. Ha mégis bizonytalan, lehet, hogy gyermekének napi ritmusa változik, esetleg egy kisebb betegség bújkál benne, és ezért étvágytalanabb. Ebben a korban általában már elég egyértelműen jelzik a gyerekek, amikor megéheznek: már nem játszanak elmélyülten, ujjukat szopják, nyöszörögnek, nyűgössé válnak, sírnak.

Újra sokszor ébred éjszaka...

A fejlődésben vannak átmeneti visszaesések, lehet, hogy hamar el fog múlni. ha mégsem, érdemes átgondolni, mi változott mostanában a csecsemő ritmusában, táplálási módjában? Van-e valami a családban, ami Önt nyugtalanítja? Ezt a gyerekek sokszor megérzik, ha nem is "tudnak" róla. De lehet, hogy csak az időjárás, a hőmérséklet, vagy egyéb körülmény változott, felébreszti valami külső körülmény, és még nehezebben alszik vissza. A visszalvás képességét is tanulni kell…

Szeretnénk elkezdeni a hozzátáplálást, hogy kezdjek hozzá?

Erre a kérdésre számtalan forrásból kaphat javaslatokat. Amikor a csecsemő éber, nyugodt, kíváncsi, megkínálhatja kis mennyiségű pépes vagy folyékony étellel, itallal. Az a jó, ha egyszerre csak egy újdonsággal ismerkedik! És ebbe még az új technikát (kanál, pohár) is bele kell számítani. Pl. több napon keresztül meg lehet kínálni egy-két kiskanálnyi almapürével. Még ha ízlik is neki, akkor sem kell, hogy ebből valódi mennyiséget fogyasszon. Ha nem ízlik, nem kell azonnal mást kínálni! Sőt, lehet egy-két nap szünetet hagyni.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

• Kiskanál - "normális", egyenes, kis méretű, sima kiskanál, lehet fém vagy műanyag.
• Pohár - a legjobb a régi 1 dl-es ún. "presszóspohár", vastag falú, nem törik veszélyesen, a széle kifelé hajlik, felső átmérője kicsi, ezért kevés folyadék ömilik belőle egyszerre, és átlátszó, vagyis látható, mi és mennyi van benne, valamint a folyadék mozgása is érzékelhető: ebből tanulhat meg valóban a csecsemő inni.

Etetés előtt vagy után szopjon / kapja a tápszert?

Amennyiben az a célunk, hogy fokozatosan elhagyjuk a szoptatást, akkor csak addig szopjon/kapjon tápszert utána, amikor még csak ismerkedik az új táplálékkal. Amikor már megfelelő mennyiséget elfogyaszt, ne szopjon (igyon tápszert) utána, hanem kapjon vizet. Ha szeretnénk, hogy a szoptatás a lehető legtovább fenntartható legyen, akkor vagy a szoptatás után kínáljuk a pépes ételt, vagy az etetés után szoptassuk meg a babát, ha igényli.

Kell-e külön itatnom?

A jól szopó gyereket elvben nem kell külön itatni, de előfordulhat nagy melegben, és/vagy ha az anya saját maga is ki van szomjazva, hogy felmerülhet Önben, hogy megkínálja vízzel vagy enyhe gyümölcsteával. Látni fogja a gyerek reakcióján, szüksége van-e erre. Kanálból vagy pohárból kínálja ilyenkor.

Nehezen boldogulunk a kanállal...

Ennek sok oka lehet! Ön kényelmesen ül? Biztonságosan, kényelmesen fogja-e Őt a karjában? (A önállóan ülni nem tudó gyermeket ne ültesse etetőszékbe!)

Próbálunk átállni a főtt ételre, de nem eszi meg a szükséges mennyiséget...

Legyen türelmes, és bízzon abban, hogy gyermeke tudja legjobban, mennyi ételre van szüksége. Semmiképpen ne erőltesse, még finom formában sem. A csak anyatejes táplálásról a vegyes étrendre való átállás több hónapig tarthat, tartson, nem kell gyorsnak lennie a változásnak.

Nem mutat érdeklődést az új ételek felé, kiköpi, amit kínálok neki.

Akkor ne erőltesse! Attól csak rosszabb lesz. Tartson szünetet, pár napig ne kínálja semmi újjal. Azután újra megpróbálhatja óvatosan, de egyszerre csak egyfélével. Pár hét szünet után újra lehet próbálkozni ugyanazzal az étellel is.

Az én főztömet nem kéri, csak az üveges bébiételt eszi.

A gyerekek szeretik az állandóságot. A bébiételeknek nagyon hasonló ízviláguk van… Nyugodtan próbálkozzon, hosszabb távon biztosan az édesanyja főztjét fogja választani! Vésztartaléknak meg jó lesz a bébiétel.

Csak játék, telefon, tablet stb. használata mellett eszik.

Amennyiben a gyermekének megnyugtatásra van szüksége az evés helyzet során, próbálkozzon inkább énekelni, mesélni neki. Nem ad valódi megoldást, ha a a figyelemeltertelés eszközeihez folyamodunk. Ha már itt tartunk, vállaljuk érte a felelősséget, ne a gyereket "büntessük" a kialakult rossz szokásért, hanem fokozatosan, apránként igyekezzünk vele együtt kikeveredni belőle.

Minden etetésnél félek, hogy félrenyel vagy megfullad..

Van-e erre bármilyen oka? Gyermeke egészségügyi problémája, saját élménye, egyéb? Az egészséges csecsemő felköhögi, ha valamit netán félrenyelne (persze megfelelő testhelyzetben kell etetni). Ha komolyan aggódik, konzultáljon orvossal.

Kihányja a neki adott ételt, mit tegyek?

Mi előzi meg az ilyen esetet? Jó ízűen evett előtte? Vagy noszogatni, erőltetni kellett? Esetleg lázas, kicsit beteg, hurutos? Rögtön az étkezés után hány? Többször előfordul? Csak bizonyos ételeket? Köhög előtte, öklendezik? Hányást követően ne etesse újra. Vízzel, teával azonban óvatosan kínálgassa, nehogy túl sok folyadékot veszítsen. Bővebben olvashatnak erről itt. Ha rövid időn belül nem javul a helyzet, forduljanak orvosukhoz.